Columns Annelies Galle

Als je de hulp van een ander accepteert, betekent dat niet dat je gefaald hebt.
Het betekent dat je er niet alleen voor staat.

Ik ben Jurjen en ik ben 23 jaar.

Deze spreuk gold voor mij in negatieve zin. Ik accepteerde geen hulp.
Het ging slecht met me. Ik woonde bij mijn ouders thuis, was vaak boos en agressief. Ik voelde me depressief, versliep me continue en kon totaal niet functioneren. Ik deed niks, daar kwam het op neer. Ik zag het leven niet meer zitten.

Ik had een punt bereikt dat het niet meer verder kon. Ik kreeg van mijn ouders een laatste kans: of hulp zoeken of anders moest ik het huis uit. Via de huisarts ben ik bij Annelies terecht gekomen. Ik kon ook naar Dimence maar dat wilde ik niet. Dat voelde voor mij groot en minder persoonlijk. Ik wilde graag 1 op 1 contact en dat heb ik hier bij Annelies gevonden.
Ik moest in eerste instantie een contract tekenen dat ik geen suïcide zou plegen ten tijde van de therapie. Het hielp me door dit te doen om me aan de afspraak te houden.
Als ik mezelf een cijfer moest geven hoe het toen met me ging tussen 0 en 10 kan ik gerust zeggen dat dit een 1 was. En nu ruim anderhalf jaar verder zeg ik een 7. Het gaat heel goed met me.
En ik zeg een 7 omdat ik nog wel zie dat ik wat wil leren.

Wat in therapie heeft mij verandering gebracht?
Ik had een heel laag zelfbeeld. Op een gegeven moment kreeg ik een oefening en moest ik met mijzelf in gesprek. Eerst vond ik dat nogal awkward!
Maar het heeft heel veel impact gehad. Gaandeweg kon ik naar mezelf kijken en zag ik hoe koppig en eigenwijs ik was. Door met mezelf in gesprek te gaan heb ik geleerd mezelf aan te pakken en natuurlijk ben ik nog wel eigenwijs maar ik kan mezelf nu richting geven.

Ik kwam ook geen afspraken na. Omdat het zo vaak mis ging heeft Annelies uiteindelijk met mij afgesproken dat er een sanctie tegenover zou staan.
Ik kan het nu lachend zeggen. Laat ik het zo zeggen ik had een schop onder mijn kont nodig en die heb ik gekregen. In de goede richting.
Soms was dat niet leuk, soms wel, soms ook wel spannend.

Ik ben heel blij dat ik in therapie gegaan ben, ik werd serieus genomen. Ik krijg veel complimenten uit mijn omgeving van familie en vrienden die vinden dat ik zo veranderd ben. Ik lach nu ook veel meer. Anderhalf jaar geleden had ik echt geen glimlach op mijn gezicht. Ik heb nu nog op mijn eigen verzoek zo eens in de 6 weken een gesprek om mezelf scherp te houden.
Ik zou het mijn leeftijdgenoten, ik ben zelf 23 jaar, aanraden.
Maar mijn boodschap is dan: je moet wel zelf willen!
Ik kan je op een briefje geven: anders lukt het niet!

Jurjen

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359