Columns Annelies Galle

Hij dacht dat zijn grote geheim nooit uit zou komen. Zij dacht dat haar gevoel haar bedroog. Toch kwam alles aan het licht en opende dat de deur naar een diepgaand traject.

Toen wij in de zomer van 2016 aan de relatietherapie bij Annelies begonnen, wisten we niet of het nog goed zou komen. De therapie was een soort laatste redmiddel om nog iets van onze relatie te maken. Beter, een laatste redmiddel om te herstellen datgene wat normaal gesproken niet meer hersteld kon worden. Een jarenlang dubbelleven en ontrouw van mij als man. En een jarenlang negeren van het gevoel dat het niet klopte tussen ons, voor mij als vrouw. Maar toch ergens dat geloof dat een wond een wonder mag worden. Iets wat we pas achteraf beseften.
De relatietherapie bij Annelies ging diep. Ze bepaalde ons beide bij onze diepste emotionele patronen, drijfveren en verlangens. Voor ons beide ging een wereld open die we daarvoor niet kenden. Diepere kennis over onszelf. We ontdekten beiden welke impact onze jeugd en opvoeding op ons heeft gehad. Zo werd dit gezamenlijke proces ook vooral een individueel proces. In de ene sessie stond mijn verhaal als vrouw meer centraal. In de andere sessie gingen we weer in op hoe ik als man ben geworden wie ik ben. Begrip over onszelf was nodig om uiteindelijk weer bij elkaar te komen. De oefening met het lemniscaat vatte dit goed samen. Gevoel en gedrag van ons beiden werken voortdurend op elkaar in. Beide vanuit onze afzonderlijke basisbehoefte, die voor ons beide erg dicht in de buurt komt van ‘je geliefd weten’. Dit model gaf ons veel inzicht hierin.
Het was een intens en zeer zwaar proces. Het vroeg veel doorzettingsvermogen van ons beiden. Om eerlijk te bekennen, we gingen ook beiden vaak met een buikpijn gevoel naar de sessies toe. Want we wisten, straks gaan we het over iets hebben waar we het eigenlijk niet over wilden hebben. Je diepste pijn en de doorwerking daarvan naar het nu. Toch is die confrontatie voor ons beiden zeer helend geweest. Doorbraken en inzichten kwamen op de meeste onverwachte momenten. Een mooi voorbeeld was de oefening met de figuurlijke wipwap. We ontdekken dat onze relatie ongelijkwaardig was. De wipwap was niet in balans. Dit werd ons duidelijk met een heel simpel voorbeeld. Ik als man vond/vind het belangrijk om de tuin netjes aangeveegd te hebben. Geen blaadjes op het tuinpad. Alleen al het zien van teveel blad, gaf innerlijke onrust. Ik als vrouw kon me dit niet voorstellen. Wat een raar iets, onrustig worden omdat er blaadjes op het tuinpad liggen! En toch… toen ik me als vrouw ging inleven in mijn man met het ‘blaadjes-probleem’, toen ik dit gevoel serieus nam, de wipwap dus in balans liet komen, gebeurde er iets moois. Die inleving zorgde voor begrip. Dit alleen al maakte het ‘eenzame blaadjes-probleem’ voor mij als man een stuk minder groot.
Ik, als vrouw in de relatie, had dus ook werk te doen. Het duurde tevens even voordat ik uit mijn (passieve) slachtofferrol kwam en tot de conclusie kwam dat ik zelf de sleutel ben voor mijn eigen herstel. Ik moest verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen handelen en accepteren dat mijn verleden is zoals het is. Door mijzelf in de ogen te kijken kwam er ruimte voor herstel en vergeving van mijn partner en mijzelf.
Belangrijkste conclusie was dat het serieus nemen van elkaars unieke gevoel over situaties ontzettend belangrijk is. Op gelijkwaardige basis; beiden hebben het recht gehoord te worden. De 6 voor de één is een 9 voor de ander. Als degene die een 6 ziet wil inzien dat zijn of haar 6 óók een 9 kan zijn vanaf de andere kant gezien(en vice versa), ontstaat begrip.
Na twee intensieve jaren waren we ‘er doorheen’. We zijn nog steeds ontroerd hoe je als mens kunt veranderen, helen, wanneer je echt bereid bent om jezelf te onderzoeken. Onze relatie is compleet veranderd. We hebben het heel goed samen nu. Spannend was het ergens nog wel om op een gegeven moment weer op eigen benen te staan, zonder relatietherapie. Gelukkig heeft de therapie iets veranderd, diep van binnen. We voelen ons sterk samen en durven met hoop en vertrouwen naar de toekomst te kijken.


Jan en Sophie

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359