Columns Annelies Galle

46863365 2865398553474738 3178311494513197056 n

Ik weet niet hoe jouw omstandigheden zijn. Ik weet niet of het je goed gaat qua gezondheid, qua relaties, met je partner of familie. Of je werk hebt of juist niet. Ik weet niet wat het leven je heeft gebracht of juist niet heeft gebracht of wat je hebt meegemaakt. Eén ding weet ik wel: je hebt altijd een keus en zelf het antwoord op hoe je kunt reageren op alle omstandigheden waar jij je in bevindt. Niet kiezen is ook een keus.
Bovenstaande quote deed mij denken aan mijn eigen therapieproces.

Ik ging naar Annelies met een rugzak vol problemen, alhoewel ‘problemen’ zo zag ik dat eerst helemaal niet. Nee er zat iets mis in de communicatie tussen mij en mijn partner, als we daar even een paar puntjes op de i zouden kunnen zetten, nou dan waren we al een heel eind! Helaas ging het anders het was als een ui die afgepeld werd. Eerst konden we alleen maar de buitenkant zien en pas als er een schil af was kon ik verder kijken. Niet eerder!
Vanuit dit proces ben ik ook een heel aantal keren alleen geweest om mijn eigen vastgeroeste patronen onder ogen te zien. Niet dat ik me dat bewust was van te voren. Welnee.

Ik zal je eerlijk vertellen: ik kwam bij Annelies, had vragenlijsten ingevuld, behandelplan opgesteld en dacht: nu gaan we aan de slag, gaat Annelies vertellen wat we vandaag gaan doen. Ik zat daar, iedere keer anders natuurlijk omdat de omstandigheden op dat moment ook iedere keer anders waren. En dan die vraag van haar: ‘wat kan ik vandaag voor je betekenen?’ Huh!! Ja, dat weet ik niet?! Ik dacht een beetje psycholoog die weet dat toch zelf wel?!! Die neemt toch het voortouw? Ik voelde vaak wisselende dingen in mijzelf: boosheid, onmacht en in ieder geval weerstand. En ik kan nu zeggen: hoe meer weerstand ik voelde hoe dichter Annelies bij de essentie kwam. In wat ze zei, zat bijna altijd een kern van waarheid in, en vaak was het dé waarheid!
Lange, lange tijd, ik kan wel zeggen altijd ging het zo. Dat Annelies zich opstelde als spiegel en niet als redder, waarin dus de verantwoordelijkheid van mijn proces ook bij mij bleef liggen. Soms ‘verpakt’ op een andere manier: wat wil je vandaag gaan doen?, waar wil je nu aan werken?, waarin kan ik er vandaag voor je zijn?. En ik kan je vertellen dat ik lange tijd toch gewoon weer op de bank ging zitten en er niet op bedacht was en het me dan als het ware ‘overviel’ dat ik zelf aan moest geven wat er ging gebeuren.

Nu kijk ik terug: wat heb ik hierin veel over mezelf geleerd. Waar het hier om gaat is dat ik dus zelf de regie neem. Zodat wat er ook uitkomt, welke keus ik ook maak, het altijd mijn eigen keus is en niet die van de psycholoog! Daar gaat het me uiteindelijk om. Ja dat het proces om te komen tot welke keus dan ook lang kan duren, daar weet ik alles van. Wat ik heb gemerkt is dat Annelies naast me stond en zeer geduldig en professioneel aanwezig was en mij in mijn tempo bleef volgen. Nu begrijp ik hoe belangrijk dat was. Als zij sneller was gegaan, dan was ik afgehaakt of ik had keuzes gemaakt waarvan ik dacht dat het moest. Vroeg of laat was ik dan weer tegen mijn eigen obstakels aangelopen. Een zeer confronterende weg waarin ik door boosheid, afkeer, verdriet toch steeds een stapje dichter bij mezelf kon komen. En doordat het mijn eigen keuzes zijn, beklijft het beter van binnen in mij en hoort dat bij mij. Hierdoor ben ik niet afhankelijk geworden maar zelfstandig.

Daarom zal ik op het station op de trein gaan wachten en naar de haven gaan voor de boot.

Dianne

 

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359