Columns Annelies Galle

Ik riep wel eens dat ik van mijn hobby mijn werk had gemaakt, maar dat leek na jaren ook een keerzijde te hebben gekregen.

Na jaren hard werken met een studie ernaast, kreeg ik steeds meer het gevoel dat veel moois van deze wereld aan mij voorbij ging. Volledig gericht op een digitale wereld waar alles ofwel waar ofwel onwaar is, liep ik steeds vaker tegen problemen aan in het grijze gebied ertussenin; daar waar keuzes gevoelsmatig genomen worden. Door voornamelijk te denken en redeneren, leek ik het voelen te zijn verleerd.

Tijdens een training voor het werk, gericht op het benutten van je talenten, drong het tot me door dat het tijd was voor een andere aanpak. Ik schoot vol bij de gedachte dat ik mezelf de afgelopen tijd veel moois ontnomen had door mezelf oogkleppen aan te leren. Gek genoeg genoot ik toch van de tranen die op dat moment kwamen, want dat betekende dat mijn gevoel niet helemaal was opgedroogd.
Het was tijd om meer naar buiten te kijken in plaats van me nog meer te richten op de dingen die ik al die tijd al deed, ik had alleen geen idee waar te beginnen.

Door goede ervaringen in mijn directe omgeving heb ik bij Annelies aangeklopt. Zij wist tijdens de intake al goed te verwoorden waar het mij om ging.
‘Als ik je goed begrijp, werk en leef je in een voornamelijk zwart-wit wereld en ben je op zoek naar kleur in je leven’.

Nu, een aantal maanden later, kan ik al goed merken dat haar therapie effect heeft.

Onderweg in de auto stuit ik op een file, midden in de stad. Daar waar ik eerder dacht ‘Hoe lang zal dit gaan duren? Ben ik nog op tijd voor mijn afspraak?’, voelde ik nu nieuwsgierigheid naar wat er zich afspeelde.
Een paar auto’s voor me stak een zwaan de weg over en gelukkig had iedereen het fatsoen om te stoppen. Parmantig waggelend met opgezette veren, gekromde hals en fel oranje snavel stak de zwaan rustig de weg over en eiste zijn plek op tussen de auto’s om hem heen. Het dwong respect af en was rustgevend en aandoenlijk tegelijk. Een gevoel van geluk kwam bij me op: dit moment had ik niet willen missen.

Bij toeval kwam ik tijdens een avondwandeling een paar weken later eenzelfde soort zwaan tegen in een vijver. Nu moest hij echter zelf wijken voor een waterhoentje die zijn nest bewaakte. Het kleine zwarte waterhoentje kwam parmantig met opgezette veren op de zwaan af en dwong op die manier respect af bij de zwaan. Het contrast had niet groter kunnen zijn: klein en zwart tegenover groot en wit.
Het riep dezelfde gevoelens op als een paar weken daarvoor en het was een feest der herkenning. Wederom een mooi voorbeeld van kleur in een zwart-witte wereld.

Alex

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359