Columns Annelies Galle

Hallo mijn naam is Maartje en ben twee keer bij Annelies geweest voor behandeling.
Omdat ik veel gehad heb aan de therapie, wil ik hier mijn verhaal vertellen.

Ik kwam in 2018 via mijn POH GGz in contact met Annelies.
Het ging toen over rouwverwerking. Ik ben in 2018 tussen maart en september 4 familie leden kwijtgeraakt. Waaronder in maart, april en in mei en de 4de in september. En zij wonen alle 4 in het land van herkomst, dus niet dichtbij huis. Ik heb 2 keer naar het buitenland moeten reizen om de uitvaart bij te wonen. Bij 2 ben ik niet geweest omdat ik 1 niet zoveel vakantie dagen meer had en 2 het kost toch wel een vermogen om daar te komen.
Ik heb het toen heel erg zwaar gehad én door het verlies én door de afstand. Ik heb een hele moeilijke maar ook een hele mooie tijd bij Annelies gehad. Ik moet ook erbij zeggen dat ik het de eerste keer heel erg spannend vond. Ik wist niet wat ik moest verwachten. Bij de intake heb ik allerlei formulieren ingevuld en ik vroeg mij af waar voor het goed was. Maar toen we ze samen bespraken werd het mij duidelijk en merkte ik dat ik mij steeds meer op mijn gemak voelde. Ik durfde mijn gevoel naar haar te verwoorden en ik kon mijn emotie de vrije loop laten gaan.
Annelies luisterde ook heel goed naar wat ik te zeggen had, en door het samen te vatten gaf zij mij ook het gevoel dat zij de tijd nam om naar mij te luisteren en het belangrijk vond wat ik vertelde. Dat gunde ik mezelf niet zo, want ik was gewend om alles wat gebeurde met mijn familie weg te stoppen. Ik kon er immers niet naar toe en dat was het mijn manier om er maar zo min mogelijk over te praten. Ook mijn gevoelens stopte ik weg. Het was best zwaar om te voelen hoeveel verdriet het me deed en hoe verscheurd ik me voelde dat ik niet bij mijn familie kon zijn. Gelukkig kon ik bij haar haar steeds wat meer van mijn emoties toelaten. Als het nodig was om mij een papieren zakdoekje toe te schuiven, deed ze dat met plezier. Ik kon echt mij zelf zijn als ik bij Annelies op de praktijk was. Zij gaf mij ook tips waar ik mee aan de slag kon gaan en daar kwamen we de volgende sessie weer op terug. Ze vroeg ook hoe het voor mij was om met die tips aan de slag te gaan en wat het met mij deed. Dat was verrassend, want het was dus belangrijk en de aandacht voor mij en mijn problemen en mijn gevoelens waren nieuw en gaven me het gevoel dat ik gehoord werd. Ik moet zeggen doordat ik haar tips heel goed opgevolgde, voelde ik mij steeds weer beter. Ik mis mijn dierbaren nog steeds, maar die put waarin ik toen zat ben ik weer uitgekomen.

De 2de keer kwam ik ook weer via de POH GGz bij Annelies. Het was heel anders dan de eerste keer. Ik was meteen mijzelf en het voelde ook meteen vertrouwd. Het ging toen over iets heel anders dan de eerste keer. Het ging toen over een werksituatie, waar ik heel erg mee zat en slapeloze nachten van kreeg. Het hield me gigantisch in de greep en het beheerste mijn hele leven. Ook in het alledaagse leven werkte het door, waardoor ik thuis ook niet kon zijn wie ik altijd ben. Ik kon aan niets anders meer denken en ik verging van de hoofdpijn. Ik dacht echt dat ik daar nooit meer vanaf zou komen. Ik heb dit verhaal uitgebreid verteld en zij liet merken dat zij het heel erg vond dat ik zoiets moest meemaken, en ze gaf me steun om stappen te ondernemen. Zo kreeg ik het gevoel dat ik het niet hoefde te pikken zoals er met mij was omgegaan. Ik heb er keihard voor geknokt om uit dit enorm zwarte gat te komen. Ik heb lange tijd niet gedacht dat er een einde aan zou komen en zag geen lichtpuntje aan het einde van de tunnel.

Tot overmaat van ramp brak die coronavirus uit en dus kon ik niet meer op de praktijk komen. Alle sessies die volgden moesten wij op afstand doen. Maar die afstand heb ik nooit gevoeld. Het leek echt alsof ik tegen over Annelies zat. Wij deden het met beeldsessies. Om het op deze manier te doen is me enorm meegevallen. Het was heel fijn te merken dat die afstand geen belemmering hoeft te zijn om toch verbinding te voelen. Voor wat ik meegemaakt had en wat ik maar niet kon vergeten, bood Annelies mij toen EMDR-therapie aan. Na een paar intensieve sessies ben ik weer de oude. Het was zo bijzonder: eerste merkte ik geen verschil, toen werd het heel verdrietig en heftig. En opeens was er een moment dat ik heel anders tegen de hele situatie en alles wat er was gebeurd kon aankijken. Vooral mijn nare gedachte was weggesmolten en had plaats gemaakt voor een positieve gedachte: ‘ik kan de wereld aan’. Iets wat ik helemaal kwijt was, maar toen voelde ik dat tot in mijn tenen. Ik was er zo blij mee, want dan hoefde ik toch niet in het zwarte gat te blijven, zonder toekomstperspectief! Ik krabbelde rustig weer uit de donkere tunnel waarin ik toen zat.


Maartje

 

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359