Columns Annelies Galle

De titel van deze column kun je op twee manieren uitleggen. Voordat ik in therapie ging bij Annelies had ik een leven waar andere mensen niet vanaf wisten.

Een ‘ander leven’. Het was een leven vol geheimen. Ook een leven vol angst. Een leven waarin ik niet in staat was om te verbinden met andere mensen. Van dat laatste was ik me overigens helemaal niet bewust, want ik wist helemaal niet wat verbinding inhield. Aan de buitenkant hield ik de schijn op. De mensen kenden mij als een geslaagde, energieke en aardige jongeman. Maar van binnen én buiten het zicht van anderen, had ik een ander leven.
De afgelopen 10-15 jaren hadden meerdere therapeuten mij terzijde gestaan nadat ik telkens weer burn-out raakte. Maar nooit was ik daarbij afgedaald naar de diepste oorsprong van mijn problematiek. Dat gebeurde nu wel. Het was een intens pijnlijk proces. Ik besefte dat ik als kleine jongen geen onvoorwaardelijke liefde had gekend. Dat ik altijd keihard gewerkt had om geliefd te worden. Me voortdurend aanpaste. Telkens wilde voldoen aan het beeld van anderen. Het had bij mij geleid tot een vorm van narcistische persoonlijkheidsproblematiek. Ik deed me groter voor dan ik eigenlijk was. En ondertussen had ik mezelf nooit leren kennen.
Annelies hielp mij om het failliete fundament onder mijn ‘zijn’ kapot te slaan. En ze hield mijzelf daarbij in de lead; ik hield die grote sloophamer vast. Oude overtuigingen mochten plaatsmaken voor een nieuw denken over mezelf. Ik leerde om mijn gevoel te volgen. Ik leerde om verantwoordelijkheid te nemen. Iets wat ik nooit echt durfde; mijn vader maakte vroeger alle keuzes voor mij. Dit patroon van het mijden van verantwoordelijkheid was doorgesijpeld in alle aspecten van mijn leven.


Langzamerhand ontdekte ik dat er een heel nieuw leven voor me in het verschiet lag. Een compleet ‘ander leven’! Vanuit de therapie heb ik waardevolle stappen gezet in mijn relatie met mijn vrouw, mijn relatie met vrienden en op mijn werk. Ik ervaar nu veel meer rust en acceptatie van binnen. En ik merk dat er nieuwe deuren opengaan. Ik durf nu veel meer!


Alice Miller schrijft op pagina 1 van haar boek ‘het drama van het begaafde kind’ dat de ervaring leert dat we in de strijd tegen psychische ziekten op de duur maar één middel tot onze beschikking hebben: het – emotionele – vinden van de waarheid van onze unieke kindergeschiedenis. Na een intense zoektocht heb ik daar grote stukken van terug gevonden. En de overtuigingen die daarbij hoorden afgebroken. Dankbaar ben ik voor de sloophamer die me daarbij werd aangereikt. En iedere dag hoop ik meer en meer te ontdekken wie ik werkelijk ben en welke plaats ik inneem.

Jan

 

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359