Columns Annelies Galle

Wij hadden het goed samen, genoten van ons gezin, ons werk en toch was er ook wel eens wat onrust.

Tijdens een heerlijke zomervakantie sprak ik met mijn man over deze onrust. Het verlangen om te willen investeren in onze relatie, er nog meer uit te halen dan dat we nu deden, samen in relatie therapie. Mijn man vond dat spannend, het gaat toch goed? Ja zeker gingen er veel dingen goed. Ik zag de therapie als een uitdaging om scherper naar onze patronen te kijken: Waar valt nog winst te behalen? Waarin kunnen we nog meer naar elkaar toe groeien, elkaar nog beter gaan begrijpen.

We hebben het een tijdje op de lange baan geschoven, totdat we beiden merkten dat er op bepaalde thema’s echt nog winst viel te behalen en dat we het jammer zouden vinden als we dingen zouden laten liggen. Dingen die later misschien groter zouden worden of er voor gingen zorgen dat we om uitdagingen heen gingen leven in plaats van ze aan te gaan. We wilden elkaar niet loslaten, wel was het nodig en belangrijk om elkaar en de dingen die we tegenkwamen anders vast te pakken. We kwamen via een kennis uit bij de praktijk van Annelies.

We kijken hier goed op terug, de gesprekken waren waardevol en gaven veel inzicht. Zo merkten we dat onze karakters, -ik zeer introvert en mijn man extravert- ervoor zorgden dat we tijdens conflicten niet goed wisten hoe het voor de ander werkte. Hierdoor zaten we in patronen die voor verwijdering zorgden. Door het inzicht in onze eigen karakterstructuur en die van elkaar ontstond er begrip en rust. Tijdens ruzies komen we nu sneller bij elkaar en kunnen we vervolgens ook eerlijk kijken naar wat er gebeurd en hoe we hiermee om willen gaan.
Ook hadden we beide tijdens ons traject een aantal individuele gesprekken met Annelies. Dit was erg prettig. We waren samen gestart en hadden een aantal dingen uitgezocht, maar we merkten dat we ook individueel nog wel dingen te doen hadden. Mijn man heeft samen met Annelies gekeken naar zijn gezin van herkomst en de impact die dat op het hier en nu heeft.
Ik heb gekeken naar waarom ik het moeilijk vind om tijdens een ruzie er bij te blijven, ik liep weg of sloeg dicht. Bovenstaande patronen zijn na onze gesprekken niet weg of opgelost, maar er is wel inzicht en begrip. We merken beide dat de therapie ons leven samen en individueel heeft verdiept, het heeft de lastige dingen lichter en meer hanteerbaar gemaakt, erg prettig!

Wij zien therapie als een stukje onderhoud van je relatie, het verdiepen en uitzoeken van patronen en lastige thema’s in je leven. We zijn samen onderweg en af en toe is een beetje professionele hulp dan erg helpend!

Auke en Francien

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359