Columns Annelies Galle

Een paar jaar geleden werd ik, na het boeken van een reis, plotseling overvallen door een soort paniekaanval.

Ik merkte dat ik eigenlijk helemaal geen zin had in deze reis. Ik had een heerlijk leven, een leuke vriendin, een goede baan, goede vrienden en een goede gezondheid maar het klopte ineens allemaal niet meer. Ik had voor mijn gevoel niets meer te wensen en dit veroorzaakte gevoelens van angst, schaamte en schuld. Ik begreep even helemaal niets meer van de wereld waarin ik leefde en ging hier vooral heel veel over nadenken!

De wens is de vader van de gedachte maar omdat ik niets te wensen had (behalve rust) sloegen mijn gedachten nogal vaak op hol. Ik moet toch iets te wensen hebben? Ambities, doelen, uitdagingen? Iets om voor te leven, een stip op de horizon! Ik bleef maar nadenken en zocht de oplossing steeds in verandering. Aan elke verandering lag een uitgebreide analyse ten grondslag dus ik handelde vooral vanuit mijn hoofd. Ik kwam hierdoor steeds verder van mezelf af te staan en rende uiteindelijk rond als een jonglerende kip zonder kop die geen bal wilde laten vallen. Ik besloot hulp te zoeken!

Ik kwam terecht bij Uit de Plooi en nam contact op met Annelies. Ik deed mijn verhaal en na een paar sessies zijn we begonnen met ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Aan de hand van het handzame boekje ‘Denk wat je wilt, doe wat je droomt’ ben ik aan de slag gegaan. Het eerste deel ging in op acceptatie! Het accepteren van mezelf, de situatie en vooral de vervelende gedachtes die mij op dat moment in hun greep hadden. Niet gaan zitten wachten tot de storm voorbij is maar leren dansen in de regen!

Het tweede deel gaat over toewijding op de dingen die voor mij belangrijk zijn. Waar hecht ik waarde aan en waar voel ik me prettig bij? Om eerlijk te zijn wist ik het op dat moment echt niet meer dus ik ben vooral weer gaan ontdekken. Minder denken, meer doen! Het meest waardevolle wat ik heb geleerd? Wensen komen uit je hart en niet uit je hoofd. Door wensen zintuigelijk te maken zijn ze van jezelf, realistisch en onuitputtelijk! Eerder had ik bijvoorbeeld als wens of doel om binnen een uur een bepaalde berg op te fietsen. Nu richt ik me vooral op de wind langs mijn lijf, het schitterende uitzicht, het gezelschap van een vriend, de geur van het bos, de zon op mijn rug of de smaak van een echte Italiaanse cappuccino. Dit lijkt misschien heel logisch maar ik was voorheen behoorlijk prestatiegericht dus ik heb dit daadwerkelijk moeten leren. Evenals het leren vertrouwen op intuïtie en onderbuikgevoel bij het maken van keuzes.

Als aanvulling op ACT heb ik een andere training gevolgd waarbij ik erg veel heb geleerd over mijn persoonlijke waarden en voorkeuren. Ik begrijp mezelf beter, accepteer dingen makkelijker en ben een stuk milder geworden voor mezelf. Hierdoor weet ik de balans goed te bewaken en leef ik veel meer in het hier en nu. Ik geniet momenteel veel intenser van mijn werk en de hobby’s die ik al had en daarbij heb ik een aantal nieuwe projecten opgepakt waar ik erg veel energie van krijg. Kortom: Het leven lacht me weer tegemoet! Ik ben een gelukkig en dankbaar mens.

Omar

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359