Columns Annelies Galle

Dat waren mijn eerste gedachten toen de huisarts mij haar diagnose vertelde.

Toch wist ik diep in mijzelf dat ik al veel te lang verstoppertje aan het spelen was.
Ik ben doorgegaan tot ik er letterlijk bij neerviel, om vervolgens gewoon weer te gaan werken, maar het ging echt niet meer.

Ik heb me ziekgemeld en heb al die tijd alle signalen zo goed weten te verbloemen dat mijn werkgever mij niet geloofde. Ik was de rots in de branding, degene die altijd dat extra stapje kon zetten. Dat ik zelf nog in twijfel was hielp niet mee, pas toen ik zelf de burn-out accepteerde, zag mijn omgeving hoe slecht het eigenlijk met mij ging.
Ik kon het mooi weer spelen en altijd klaar staan voor de ander ook niet meer opbrengen. Van binnenuit werd er geschreeuwd dat het tijd was om eens aandacht aan mijzelf te schenken.

Van kleins af aan heb ik geleerd om mijn omgeving goed de scannen en non-verbale signalen op te vangen/ te lezen. Door deze signalen weet ik wat mijn omgeving nodig heeft om zich prettig te voelen, te kunnen functioneren. Dit is zowel een kwaliteit als een enorme valkuil (overlevingsstrategie) voor mij geworden. Ik heb altijd het belang van de ander voorop gezet en mijn eigen behoeften weggecijferd. In de loop der jaren ben ik hierdoor een deel van mijzelf kwijtgeraakt, namelijk het wat wil ik…..wat is belangrijk voor Ronald.

Perfectionist en pleaser als ik ben heb ik in het eerste jaar van mijn burn-out, met begeleiding van een therapeut, gewerkt aan accepteren en verwerken van onveiligheid tijdens mijn opvoeding en om weer snel ‘beter’ te worden om aan het werk te gaan. Tijdens mijn re-integratieproces ging ik, achteraf gezien, veel te snel en heb ik de bijbehorende signalen te lang laten doorsudderen voordat ik actie ondernam.
Ik kwam erachter dat ik niet gelukkig werd van mijn werk en heb uiteindelijk mijn baan opgezegd, accepterend dat ik een (financieel) onzekere tijd tegemoet ging.

Voor mijn gevoel was ik weer terug bij af, dit is het moment dat ik bij Annelies kwam.
Na de intake, het invullen van de vragenlijst en het opstellen van het behandelplan vond ik het even spannend. Nu stonden de dingen waar ik tegenaan liep op papier en kon ik tijdens de gesprekken met Annelies geen verstoppertje meer spelen. Annelies had voldoende afstand om kritisch te zijn, te spiegelen en soms confronterende vragen te stellen. Dit gaf vaak stof tot nadenken, reflecteren. Aan de andere kant is ze empathisch en gaf ze mij zelfvertrouwen door haar warmte en complimenten als het goed ging.

Ik heb opnieuw mijzelf leren kennen, leren luisteren naar de signalen van mijn lijf en te vertrouwen op mijn intuïtie. Ik kan steeds beter mijn eigen grenzen aangeven, ook als ik weet dat een ander de consequenties niet prettig vindt.
Ik hoef geen verstoppertje meer te spelen voor mijn eigen ik en hetgeen dat goed voor mij is. Ik heb geleerd dat als je goed voor jezelf zorgt, je niet altijd iedereen tevreden kunt houden.
Deze burn-out is, ondanks de diepe dalen waar ik doorheen moest, een van de mooiste cadeaus uit mijn leven. De harde klappen waren nodig om tot inzichten te komen die mijn leven in positieve zin hebben veranderd. Ik leer nog elke dag met vallen en opstaan en hoop de rest van mijn leven dit te kunnen doen en ervan te kunnen genieten.


Ronald

Drs. Annelies Galle
GZ psycholoog, trainer en coach
Vosmanskamp 16
7433 EZ Schalkhaar
0570-624359